Friday, May 22, 2015

Bela torta od lešnika i pistaća

Znam, znam, sezona je jagoda, a u ovoj torti nema ni j od jagoda. No zbog toga nije ništa manje divna, naprotiv savršeno je lagana i osvežavajuća naročito kada je dobro ohlađena. Nastala je kao kombinacija nekoliko različitih recepata, a iz želje za nežnom,  belom, kremastom i pomalo hrskavom tortom. Iako na prvi pogled deluje komplikovano, uveravam vas da nije, treba samo mrvica odvažnosti i u trenu će biti gotova.


KORA:
5 belanaca
5 kašika šećera
5 kašika  brašna
1/2 praška za pecivo
ekstrakt ruma


FIL:
5 žumanaca
100 g šećera
400 ml mleka
300 ml slatke pavlake 
300g pečenih seckanih 
lešnika i pistaća
1 želatin

DEKORACIJA:
2 pakovanja piškota
bela čokolada 
50 g seckanih pistaća

Priprema:
Kora
  1. Umutiti čvrst snega od belanaca kome postepeno treba dodati šećer,  a zatim i brašno, ekstrakt ruma (po želji) i prašak za pecivo. 
  2. Pripremiti okrugli kalup za tortu. Na dno postaviti papir za pečenje a ivice kalupa premazati margarinom i lagano posuti brašnom. Peći 10 do15 minuta na 170 stepeni. Proveriti čačkalicom da li je kora pečena.
  3. Kako bi površina kore zadržala belu boju u toku pečenja kalup prekriti aluminijumskom folijom.
  4. Nakon što se ohladi koru po želji preseći na pola.
Fil
  1. Umutiti žumanca i šećer. Prokuvati mleko i u njega polako, uz mešanje, sipati pripremljena žumanca.
  2. Krem kuvati dok ne provri, a u međuvremenu pripremiti želatin prema uputstvu sa pakovanja. 
  3. U topao krem, koji je u ovom trenutku u gotovo tečnom stanju, sipati želatin i lagano promešati.
  4. Umutiti 300 ml slatke pavlake i sjediniti sa toplim kremom, koji se malo prohladio.
  5. Dodati seckane pečene pistaće i lešnik.
  6. Ostaviti da se ohladi. Prvo na sobnoj temperaturi, a kasnije premestiti u frižider kako bi se ubrzao proces  i povremeno promešati da lešnici ne bi pali na dno.
  7. Kada se fil stegne njime filovati kore.
Dekoracija
  1. Gotovu tortu premazati ostatkom slatke pavlake i u krug slagati piškote.
  2. Površinu torte posuti seckanim pistaćima i krupno ribanom belom čokoladom
  3. Pre služenja ohladiti tortu.
Prijatno!!!


Fotografije: Dubravka G.

8 comments:

  1. wow, predivno izgleda<3
    xoxo Sienna
    http://www.fashionintheair.com/2015/05/prom-dress-sale.html

    ReplyDelete
  2. Ijaoo svi ukusi koje volim na jednom mjestu, ovo se mora probati :)

    ReplyDelete
  3. izgleda tako dobro o.oooo


    xx
    majnira.com

    ReplyDelete
  4. Baš lepo izgleda. A taman mi je uskoro rodjendan i tražila sam neku novu tortu koju bih pravila.. :)

    ReplyDelete
  5. MMm, ovo izgleda preukusno!
    http://kenguristyle.com/black-nude/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...