Thursday, April 9, 2015

Riba u foliji

U duhu posne trpeze, na današnjem meniju našao se jedan odličan, pa više trik nego recept za pripremu ribe. A tajna je u foliji. Osim što ovakav način pripreme oduzima malo vremena, odličan je za one situacije kada ne krenemo na vreme sa pripremom hrane, pre svega mislim na mariniranje ribe. Naime, folija će u ovom slučaju pomoći da meso lepo upije arome začinskog bilja u toku samog procesa pečenja, dakle bez prethodnog mariniranja, a kao rezultat dobićete veoma ukusnu ribu, pečenu u sopstvenom soku bez dodatnih i nepotrebnih masnoća. Naravno, na ovaj način možete pripremati i druge vrste mesa i ribe.


SASTOJCI:
1kg skuše
1limun
2-3 kašike maslinovog ulja
nekoliko listića svežeg ruzmarina
3-4 čena belog luka
so
folija

Priprema:
  1. Pripremiti marinadu za premazivanje ribe - sitno iseckan beli luk i listiće ruzmarina i pomešati sa maslinovim uljem. Umereno dozirati ruzmarin jer iako njegovo zelenilo na oko deluje veoma lepo previše ovog začina može da pokvari ukus.
  2. Posoliti ribu  i premazati je marinadom sa svih strana.
  3. Tanko iseći limun i ređati ga u unutrašnjost ribe. 
  4. Ribu uviti u foliju na način koji će kasnije biti jednostavan za razmotavanje (uvijena folija zadržava toplotu pa su moguće opekotine od pare prilikom uklanjanja folije).
  5. Peći oko 90-120 minuta na temperaturi oko 170 stepeni. Pola sata pred kraj pocepati gornje slojeve folije i ostaviti da se riba lagano zapeče.
Prijatno!!!


Fotografije: Dubravka G.

2 comments:

  1. Ja na isti nacin spremam svoju ribu i uvijek ispadne savrseno, socno i cak moj muz koji ne voli ribu, "polize" cijeli pijat. :)

    http://lartoffashion.com

    ReplyDelete
  2. Mi kući redovno spremamo skušu na ovaj način, samo od začina dodajemo još i sveži peršun. I baš je da prste poližeš. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...