Thursday, September 18, 2014

All shades of grey

Iako je ovaj post kategorisan u rubriku trendovi ipak će više govoriti o održivosti modnih elemenata koji zahvaljujući sivoj predstavljaju odličnu podlogu za najrazličitije modne interpretacije. Verujem da je mnogima prva asocijacija kada je reč o sivoj upravo sivilo, dosada, bezličnost, no tu asocijaciju je možda ponekad potrebno preispitati, a u prilog tome govore sledeće fotografije. Mnoge od njih su nam svima dobro poznate, neke su nastale pre godinu, dve ili više i svedoče o neprolaznosti sive, što dovodi do logičnog zaključka - ako odaberete bilo koji sivi komad garderobe rizik da napravite grešku  sveden je na minimum  jer se radi o odeći koja neverovatno lako odoleva trendovima, a taj rizik je još manji kada su i dizajneri naklonjeni ovoj neboji.



A ove godine je upravo tako. I pored svih modnih ludorija mnogi dizajneri su se ipak opredelili za igru sivim tonovima (Hermes, Nina Ricci). Bilo da su je istakli teksturama i drapiranjem kao što je to uradio Prabal Gurung, ili je ušuškali u pufnaste bunde (Milly), igrali na sigurno i birali klasične krojeve (IRO, Burberry Prorsum) ili kontrastirali nagoveštajima narandžaste (Just Cavalli, Leonard) siva je pokazala sva svoja lica i u svakom od njih zablistala.

SIVE PANTALONE - istovremeno i praktične i neophodne. 
Ezgi Kiramer. Milly fall 2014/2015, Barbara Martelo

Naravno, ni ulična moda na ovu temu nije ništa manje zanimljiva. Jednu od, po meni, najupečatljivijih kombinacija, koja me svaki put jednako oduševi je pokazala Ezgi Kiramer pre nekoliko godina na PFW. Spoj sivih pantalona i bele košulje, uokviren teget plavim kratkim blejzerom, a zatim dopunjen  crnim i zlatnim detaljima, istovremeno je sveden i krajnje dinamičan. Definitivno inspiracija za sva vremena, ali i podsetnik kako neke već postojeće elemente u svom ormaru možemo ponovo učiniti aktuelnim, naravno i vodič za neke buduće kupovine, što da ne. 

A tu je i nešto jednostavnija ali ništa manje zanimljiva Barbara koja je pokazala postepenu gradaciju, od svetlo sive ka crnoj što ovu na prvi pogled jednostavnu kombinaciju lišenu detalja čini više nego interesnantnom. Prepisivanje nije zabranjeno.

PROVERENA KLASIKA - Uvek dobitna kombinacija

Kao što svi znamo siva je odličan izbor za poslovni stil jer se prirodno nadovezuje na crnu i belu, ali ostavlja dovoljno prostora za modne igrarije tako da može odgovoriti na različite teme i prilike. Beličasti, puderasti i roza tonovi (Winter inspiration:Pink & Grey) čine je nežnijom i ženstvenijom, u nekim slučajevima čak i toplijom, dok crna i teget plava naglašavaju njenu ozbiljnost i stav i donose hladniji vizuelni utisak. Naravno, kroj i tekstura komplikuju ova pravila, a da ne  spominjem lični senzibilitet i preferencije, što na kraju daje mnoštvo varijacija i mogućnosti zbog kojih svi imamo priliku da iskažemo svoj stil i ličnost.

A tu su i boje. Kao najbolji izbor, zbog komplementarnosti, poznavaoci boja navode narandžastu, što su u svojim kolekcijama iskoristili i dizajneri, a uličnoj modi približila Olivija sjajnim kombinovanjem nekoliko slojeva sive koje je razbila nagoveštajem narandžaste. Naravno tu su i žuta, crvena, plava, zelena, zapravo sve boje, jer kao što sam rekla, siva je idealna osnova i nešto poput belog papira na kome možete oživeti svoje najrazličitije ideje.

SIVI KAPUT - komad koji odoleva trendovima
Christine Centenera, Burberry ProrsumResort 2015, IRO Fall 2014/2014

HLADNA ROMANTIKA - spoj bele i sive obogaćen teksturom ili sjajem
Balmain Spring/Summer 2013, Levi Nguyen

LEŽERNO -Veliki  kaput ili ogrtač
Nina Ricci, Hermes, PrabalGurung (Fall 2014/215)

Za početak u ovoj sivoj aferi sigurno već posedujete džemper ili duks, možda farmerice ili kaput, i volite ih jer su jedan od prva tri izbora kada ne znate šta obući. I uvek odlično izgledaju. Ako vam ovo zvuči poznato, čestitam jer ste uspešno savladale početnički nivo i vreme je za napredni kurs. 

Sad već znate da su vam pantalone ili haljina, možda neka neobična suknja, potponu neophodne. A da ne spominjem taj krajnje nepraktičan ogrtač koji izgleda tako dobro da ćete se maksimalno potruditi da ne zauzima samo još jedno mesto u ormaru. 

IGRA toplog i hladnog
Idealan make up 

MODNA MATEMATIKA - Suknja + Džemper = nezaobilazni ove jeseni
Holli Rodger, Pernille Teisbaek, Evangelie Smyrniotaki


IMPERATIV: udobnost i stav

Prefinjeno i nežno

KOMPLEMENTARNOST narandžaste i sive kao jedan od najuspešnijih spojeva sive sa bojama
Just Cavalli Fall 20142015, Olivia Palermo, Leonard Fall 2014/2015


A ako ste ozbiljne u svom napredovanju i osvajanju carstva sive, znam da ćete se beskrajno zaljubiti u klasične sive salonke i shvatiti da vas mogu odvesti jednako daleko poput crnih, i poželeti da sve svoje potrebne i nepotrebne sitnice smestite u neku veliku sivu torbu. I naravno znate sve o njenim beskonačnim mogućnostima i  umete da opravdate sve svoje promišljene i ishitrene  kupovine jer kao što smo zaključili ona je sve samo ne dosadna, idelana je polazna osnova, definitivno  vanvremenska i sigurno će nam biti jedan od najboljih prijatelja tokm jesenjih i zimskih meseci. Sivom protiv sivila je postalo novo modno pravilo.

8 comments:

  1. siva je moj apsolutni favorit ovu jesen :)
    sve pohvale na postu :)

    ReplyDelete
  2. Volim sivu,imam puno sivih stvari, uvek mi dobrodođu jer idu bukvalno na sve.

    ReplyDelete
  3. Odlican post. Obozavam sivu i potpuno se slazem da je neporlazna i nimalo dosadna.

    Fabulous 30s

    ReplyDelete
  4. Jako mi se dopada post!:)

    http://www.ourfashionworlds.blogspot.com/2014/09/red-is-my-color.html

    ReplyDelete
  5. Volim sivu i svake jeseni i zime je neizostavna u mom ormaru.
    Sive salonke, čini mi se, još nisam zapazila. Ako znaš gde ih ima, javi, da vidim kako izgledaju na nogama.

    ReplyDelete
  6. Siva, tako lepo moze da se kombinuje sa mnogim bojama.Zaista je volim.

    ReplyDelete
  7. Yass, gray all the way! Obozavam sivu jer je 'meksa' od crne, a dovoljno je neutralna da se slaze uz sve! //blog.moiminnie.com x

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...