Friday, March 2, 2012

Fashion overdose

Proleće još zvanično nije ni stiglo a već imam osećaj kao da sam ga proživela i iznosila sve te boje da gotovo više i nemam želju za istim. A u realnosti se nisam mrdnula dalje od crnog zimskog kaputa i tamnih farmerica. Slična stvar mi se desila prošle godine, a i onih pre. Jednostavno, forsiranje određenih trendova na mene deluje kontraproduktivno, do te mere da i pre nego što vremenski uslovi dozvole njihovo konzumiranje u potpunosti, počinjem da se pitam šta je to sledeće, šta sledi posle, jer ono što je trenutno akutleno u mojim očima već polako gubi svoj sjaj, čak i kada mi se na prvu loptu možda svidi. I tako dan za danom, eliminišem jednu po jednu stvar sa liste neophodnih prolećnih zadovoljstava, što i nije tako loše po budžet, pa na pitanje iz prethodnog posta Da li sam spremna za proleće? odgovaram: Spremna? Pa već sam ga proživela u mislima, iskombinovala na polyvoru, izgustirala u zimskim željama i zasitila se svega da sad želim nešto drugačije. Šta, još uvek ne znam, ali smisliću u hodu... A u čemu je zapravo suština, da ne kažem problem?


Danas se moda živi na internetu, i to veoma brzo, sem ako niste te sreće da je iskusite uživo u vodećim modnim metropolama. Da ne bude zabune, živi ona i na ulicama, ali tu sporije stiže, bar na ove naše, i ima drugačiji oblik od one koju vidimo na internetu. Jer ljudi koji stvarno žive modu (naravno, u ovoj priči se ne računaju oni koji nisu ni zainteresovani za tu sferu života), nisu ni zainteresovani za trendove koji haraju virtuelnim prostranstvom. Zapravo, svu modu (u nedostatku bolje reči, jer je reč moda suviše širokog značenja) bismo mogli podeliti na ona koja živi na internetu i onu koja je stvarna, plus bonus kategorija - ona koja predstavlja poluuspešan pokušaj prenosa virtuelne modu na ulicu. A kada na to sve dodamo lične stilove i aktuelne trendove, dobijemo jednu šarenu salatu različitih konzumenata svega što moda obuvata, pa tako imamo zanimljive kategorije ljubitelja mode, počevši od šopingholičarski nastrojenih lovaca na trendove, preko onih nezainteresovanih, pa sve do onih koji  punim plućima žive svoj stil i povremeno udišu modu. Pomalo konfuzno, zar ne?






Jedan od faktora koji deluje kod nas na Balkanu su definitivno klimatski uslovi. A kako oni to zapravo dovode do modnog zasićenja. Stvar je veoma jednostavna. Pre nego što nam vremenske prilike dozvole da nosimo predivnu prolećnu obuću i odeću, neke druge devojke na drugom kraju sveta su je već toliko iznosile, toliko su se slikale u istoj, da je ista ta divna obuća i odeća sa početka priče postala dosadna i nezanimljiva. A uz to, izbor brendova na našem tržištu je relativno ograničen, te se stvara pogodno tlo za etiketiranje čuvenom frazom "Modni klonovi", pri čemu sama etiketa može biti jako nefer jer će se Zemlja uvek okretati u istom smeru, i proleće će uvek negde drugde stići pre nego kod nas, što u prevodu znači da ni one na drugom kraju sveta nisu mnogo originalne, već samo imaju bolju geografsku poziciju za nošenje novih kolekcija. A kako ih u trci sa vremenom ne možemo pobediti, sem ako neko ne smisli način da se Zemlja zarotira u drugom smeru, moramo tražiti neka nova rešenja, što može biti veoma težak zadatak u poređenju sa prepisivanjem recepta od srećnica kod kojih proleće ranije stiže. Ali svakako zadatak vredan truda, jer pravo zadovoljstvo je u stvaranju nečeg novog i drugačijeg, pa makar to bila samo odevna kombinacija.



A čime smo se to već uveliko predozirali za ovu sezonu? Versace za H&M. Ili je već palo u zaborav? Kakvo je to samo kolektivno ludilo bilo! Oduševljenje, pomama, gotovo kolektivna histerija! Neverovatna sponzorisana ekspanzija na blogovima, a danas samo mesec dana kasnije, zatišje. No, verujem da je globalno ispiranje svesti ovom kolekcijom urodilo plodom. Naravno, njima.
A pastelne i neon boje iliti opsesija koju bismo mogli zvati sve vrste sladoleda u jednoj činiji? Proleće nije čestito ni zakucalo na vrata, a pastel mi je posatao dosadan i izapran. Realno, i previše omiljenog sladoleda može da škodi, pogotovo ako se pomešaju svi ukusi u jednoj porciji. Pa vas pitam, koliko pastela vi možete podneti? Hm, ja ne mnogo, što sam otkrila juče u Merkatoru, gde sam prolazeći pored Tally Weijla, u kome je sve vrištalo PASTEL i NEON, bukvalno doživela pravo silovanje receptora za boju, sa naknadnim flešbekovima, podrazumeva se. Još uvek mi pred očima trepere limun žuta i bledo pink.
A cveće neću ni pominjati, pogotovo duple i troduple doze cvetnih dezena. Ili prošlogodišnji color blok trend, pa Prada naočare, pa čuvene Lita i Zara cipele, neon Stachel torbe, i tako redom.



E sad, pošto je izbor ograničen na još ograničenije trižište, postavlja se pitanje kako se izboriti sa tim. Pa za početak, najbolje bi bilo jedno dobro brisanje memorije o tome šta je u trendu, pogotovo koje su najučestalije kombinacije i kako se šta nosi, pa poput naivnog deteta bez predznanja birati isključivo po ličnom nahođenju i ukusu. Ali kako to nije moguće ostaje pozivanje na čuvenu frazu "uzeti najbolje od trendova pa ih začiniti ličnim pečatom" što u realnosti uvek upali, jer kada se malo razmisli, svako ima svoj lični pečat. Nekome je on originalnost, a nekome nepopravljivi plagijator.


***



53 comments:

  1. ovo ti je najbolji tekst od svih do sada!
    apsolutno se slazem sa svime sto si napisala, i kad malo razmislim, trendove sam najcesce i konzumirala na internetu (ili barem otkad pratim blogove) dok se u stvarnom zivotu sve svodi na to da nosim ono sto stvarno volim, bilo u trendu ili ne, i drago mi je sto je tako
    jos jednom, odlican tekst, i pisi malo cesce :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. internet i blogovi umeju malo da "zalude" čoveka :)
      hvala puno :)
      rado bih, ali u poslednje vreme nekako stižem...valjda će se promeniti uskoro :)

      Delete
  2. Jedan od najboljih tekstova koje sam pročitala, ja se od reči do reči slažem sa tobom.
    Zbog svog ovog ludila, ni kriva ni dužna, mint boja je doživela da prevrćem očima kada je vidim koliko je forsiraju i trpaju svuda...a stvarno je ni kriva ni dužna :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. verovatno je i ti više primećuješ jer je voliš. ja na primer imam takav osećaj za neke druge boje.. i hvala na lepim rečima:)

      Delete
  3. Dux,lepo receno ;) Previse je copy paste-a na blogovima,ulicama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ima toga oduvek, nisu to stvorili blogovi i internet, pa sećaš se one ekspnzije skechers patika u srednjoj, pola razreda ih je imalao :)

      Delete
    2. Secam se :) Znam da se ne kopira zahvaljujuci internetu i blogovima,nego se i tu mogu naci uglavnom slicne ideje i predlozi,malo je razlicitosti.Zivela originalnost :)

      Delete
  4. Divan i istinit tekst! Ja sam taman se sva bila oduševlila sa mint bojom i pastel ali mislim da su stvarno blogeri pretjerali i postali jedna velika reklamna vojska za sve modne marke i dizajnere. Nikad nisam dozvolila da mi trendovi diktiraju kako ću se oblačiti. Uvijek sam usvajala samo ono što odgovara mom temperamentu i željama i uvijek pomalo i dozirano. Hvala na podsjećanju i super tekstu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobro, nije baš tako u svih 100 posto slučajeva,iako ima i toga,jer nekada nema izbora, nekada se nekome nešto zaista dopada, ali je ipak najvažnije to što sama kažeš biti u skaldu sa svojim temperamentom i sve dobro dozirati :)

      Delete
  5. Odličan tekst. Svaka čast. Mnogo mi se sviđa.

    http://beautyrollercoaster.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Sjajan tekst stvarno...Ali ja sam malo drugacija, trendovi me ne zanimaju, ok moram priznati da nekad nesto procitam, kolekcija Elie Saab mi je savrsena, kolekcija Ulyana Sergeenko mi je nesto prekrasno, ali ja nosim pencil suknje, oxford cipele, cvijet u kosi itd. nosilo se to sada ili ne, ja sam takva.... Zaostala u 40's, salim se naravno... Nekad i ja nosim nesto sto je u trendu mozda ali iskombinujem na svoj nacin.Ne treba se zamarati takvim stvarima, jednostavno biti svoj i nositi ono sto volis i u cemu se osjecas lijepo.....uh ispisah se :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ali nisu svi takvi pa se zato i opterećuju tim stvarima :)
      ti si onda savršen primer one grupe koja punim plućima živi svoj stil i povremeno udiše modu ;)

      Delete
  7. Svaka cast, vrhunski tekst! Neka ga procita neko ko moze da te zaposli da pisesa za njih i da posteno budes placena! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, sa tvoje tastatrure u njihove oči :D
      hvala :)

      Delete
  8. Ziva istina! Mada ja i dalje pomahnitam kad se nadjem u radnjicama, iako jos uvek nista ne diram - cekam neko ozbiljnije sunce, pa da proglasim bankrot! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pametno :) ionako su najbolje stvari namenjene za baš to ozbiljnije sunce :)

      Delete
  9. Dobar tekst.
    Ja uopšte ne istražujem toliko trendove na internetu, ali primetim tu i tamo. Uvek sam volela starinsi - nešto da dođe u radnje, da se oduševim ili ne i biram. Internet je zaista doneo mogućnost zasićenja.
    Može ko god hoće da forsira neon boju, ja je neću kupovati ni jedne sezone. Što se mene tiče, zasitila sam se neon boja još jedne sezone osamdesetih (beše to neka zima).
    Ovih dana mnogo razmišljam o užasima, baš tako, užasima potrošačkog društva. One koji su ga preozbiljno shvatili mogu da vidim na internetu svaki dan, i hvala Bogu pa me takve pojave još više odbijaju od raznoraznog gomilanja. Svi smo mu bili nekada skloni, ali sa godinama ta potrebama slabi.
    Thanks God.
    Dobar tekst, još jednom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kada si na netu, prosto primetiš i bez truda:)
      a užasi potrošačkog društva, kako si to već nazvala, su tema za do prekosutra. hvala puno :)

      Delete
  10. Apsolutno se slazem. Danas sam i ja dozivela silovanje u Merkatoru, odlicno si opisala sve. Mogu reci da je ovo najbolji tekst do sada. Ja sam totalno izgubila konce o tome koji je trend i koja sezona u pitanju..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da nije bilo Merkatora, možda ne bi bilo ni ovog teksta :D bila je to kap koja je prelila čašu :) hvala puno :)

      Delete
  11. Od reci do reci se slazemooo! Tako sam sebe par puta u poslednjih mesec-dva uhvatila nervirajuci se jer mi na fb stranici samo iskacu slike blogerki u neon i pastel bojama. 'Ajde cela ta najava trendova za prolece/leto, sve je to super za citanje, upijanje informacija, kombinacija etc etc..Ali cemu ubrzavanje celog procesa i nosenje letnjih trendova zimi? Unapred mi se smuci trend koji jos nije 'stupio na snagu'.. Super tekst, bas si me odusevila :))

    ReplyDelete
  12. spremam se da spavam, na brzinu resih da bacim pogled na par blogova...ja tako uzivam u tvojim tekstovima, iako sam trenutno preumorna da citam, zapanjena sam kvalitetom i istinitoscu ovog teksta. slazem se sa apsolutno svakom recenicom. ja celog zivota furam neki svoj stil i volim da me razlicite stvari inspirisu, ponekad to budu i trendovi, ali samo u odredjenoj dozi, naravno! genijalna si!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umeju da budu inspirativni, daleko da nije tako, pa i sama voloim da ih "istražujem" na blogu, ali se brzo zasitim... no ono što je dobro i vredno, će svakako nadživeti rok trajanja svakog trenda :)

      Delete
  13. Jedan od boljih tekstova koje sam pročitala u posljednje vrijeme :)
    Sve si pogodila u bobu k'o što se kaže :P

    http://ladybug4sunflower.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. Bravo za tekst,odlicna analiza sa kojom se u potpunosti slazem!!Oduvek mislim da trend moze u stvarnom zivotu biti samo blaga smernica,ideja sa kojom se mozemo poigrati ako nam nestane inspiracije ali nikako obaveza da svi izgledaju isto.Raduje me kada vidim hrabrost da se bude razlicit i snaga da se odupire ultimativnom trendu.
    Uz to moja radnja i polyvore su mesta na kojima se zaista zasitim mode i trenda,tako da sam ja od onih koji nose ono sto je udobno,stil menjam u zavisnosti od raspolozenja,ali povremeno dozvolim sebi da poludim i ja za necim sto vec nosi ceo grad:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, polyvore je baš zgodan za to, ali i tamo se neki drugi trendovi, mislim na formu pravljenja setova i slično, jednako ponašaju, u jednom trenutku svi setove prave na isti kalup prosto zaborave svoj potpis, a u drugom nešto drugo postaje zanimljivo i prelazi u vođstvo...
      hvala puno :)

      Delete
    2. Mislim da je tamo u pitanju zasicenje jednom formom,bar je kod mene tako.Povremeno imam potrebu da promenim lay.To je kao kad svakih par godina,ili meseci promenis raspored u svojoj sobi,namestaj je isti samo je atmosfera drugacija:)))

      Delete
  15. Pa lepo si rekla na kraju - poenta je da biras stvari koje tebi odgovaraju, uzmes od trenda ono sto ti odgovara, ono drugo ignorises i to je to :)
    Ja se ne opterecujem ni time sto neke devojke nesto nose mnogo pre nas, ako mi se dopada nosicu ga makar bila sto hiljadu i prva, i ako mi se sutra dopadnu lita cipelice kupicu ih iako su vec "ispricana prica" :)) Mozda sam ja cudna, a mozda stvrno volim prolece, ali meni gledanje u sve te prolecne kombinacije samo pojacava zelju da nesto takvo obucem :D ali dobro, da se ne lazemo ima stvari koje mi se smuce zbog toga sto sam ih toliko puta videla na blogovima :)
    I dakle, uvek me tvoji tekstovi inspirisu da napisem ogroman komentar xD
    Volim tvoj kriticki ostvrt na sve sto se desava u ovoj "dzungli" na netu, samo ti nama pisi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo se ti raspiši, baš mi je drago kada vidim da nekoga pokrenem i inspirišem da doda nešto na temu :) Zapravo, mislila sam da se dosta ljudi neće složiti sa mnom, i da ću ja ispasti čudak :)

      Delete
  16. Odličan tekst.U većini navedenih stvari se slažem.I ja imam problem da se zasitim kad dugo gledam neke komade imam utisak da sam ih uveliko iznosala.Prošlogodišnji color blok mi je pred kraj leta već bio nepodnošljiv..al na sreću ili nesreću mi u svemu kasnimo pa na našim ulicama nisam bila toliko prezasićena koliko na internetu. E sad za pastele,ne mogu ništa da garantujem..volim te boje i trenutno mi se sve to jako nosi i ne mogu da dočekam proleće..a kad konačno stigne videću da li ću razmišljati isto.Slažem se da je ključno svaki trend prilagoditi svom stilu:)

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Koliko je ovo sjajan i odlicno napisan tekst! Svaka cast :) Osim trendova kojih se prezasitimo zbog stalnog propagiranja istih kako kroz reklamne kampanje, editorijale ili modne blogove, nekad mi se prenatrpa glava i silnih modnih kombinacija, da sednem i zapitam se, da li bih ja to tako iskombinovala, ili sam to negde pokupila, i ponekad mi se cini da sam pre pocetka pracenja svih modnih blogova, bila originalnija, pa mi sad neke kombinacije lice na nesto vec vidjeno, ili bih ja to isto tako i sama iskombinovala, i da nisam nigde to videla. Uglavnom ponekad je potreban odmor od mode sa interneta :)

    ReplyDelete
  19. Dubravka, ovaj tekst je fenomenalan! Bravo!

    ReplyDelete
  20. Bravo, bravo, bravo! Mnogo volim ovakve tvoje textove!!!! :)

    ReplyDelete
  21. Odavno ne pratim trendove , uzmem ono sto meni lepo stoji :)Lep tekst Dubravka !

    ReplyDelete
  22. Fenomenalan tekst sa analizom koja je tacna i iskrena. Slazem se u potpunosti sa tobom!:)

    ReplyDelete
  23. Sve si napisala o čemu sam razmišljala! Baš, baš! Ja imam utisak da je pastel i prošle godine bio in, ali od toliko informacija više ne mogu ni da se setim! Ali nije loše pokupiti neke cake koje ti se sviđaju, pa skrpiti svoju kombinaciju od svojih stvari koje već imaš, mnogo je dobar osećaj...Sve je sad globalno...ne može se izbeći. Jedino što znam i ovako iz života i ovako sa neta je da se nikom ne sviđa sve. Moje drugarice su skroz različite i sviđaju im se neke stvari totalno suprotne onima koje se meni sviđaju :) Tako da...jeste smor, ali lep je osećaj kad stvoriš svoju kombinaciju uz pomoć tih smernica. A toliko pastela u radnjama...mislim da moraju svaki odevni predmet da naprave u tim bojama, jer neće svako da kupi sve (ustvari ima i takvih), ja ću npr. sako, a ti ćeš farmerke i eto...Inače, uglavnom kad se pojavi nova kolekcija ljudima treba vremena da se naviknu, pa im se u početku uglavnom ništa ne sviđa, što po mom mišljenju uglavnom ima veze sa cenama :) :*

    http://cheztitina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  24. Svaka čast na ovom postu, predobar je! :))


    xoxo
    Antonia

    ReplyDelete
  25. Odlican tekst, bravo! :) slazem se sa tobom, a pogotovo sa zakljuckom. to "prezasicenje mnogo pre nastupanja" se desavalo i meni, i onda imam utisak kao da se stalno juri nesto unapred, a to (barem meni) je ponekad iscrpljujuce. u svakom slucaju, svaka cast na tekstu i zapazanju :)

    ReplyDelete
  26. Znači, skidam kapu za ovaj post!!! ;)
    Pogodila si me skroz, osim za pastelne boje, koje mi se dopadaju, ali ne zbog toga što su trend ove sezone (jer ja nisam ljubitelj slepog praćenja trendova) nego zbog toga što su prikladne za SVAKO proleće i lepo!
    Ja ih, naravno kombinujem uz "svoje" braon nijanse :D
    A neon boje mi se uopšte ne dopadaju... volim da ih vidim na drugima, ali ne i na sebi!
    Još jedno veliko BRAVO :*

    ReplyDelete
  27. Stvarno odlican post, savrseno si rekla ono sto vecina nas ne bi umela tako lepo da napise.

    I to si savrseno izabrala trendove, jer koliko dog da mi se svidjaju, sad je stvarno dosta... A jos kada na ulici vidim ribe koje su skinule izloge Zare, Manga, i slicnog i to koriste kao stimulans za kreativnos... Gah. (morala sam da podelim svoju frustraciju sa nekim) :D

    ReplyDelete
  28. definitivno najbolji tekst, lepo pises, ne bi skodilo da nastavis u ovom maniru

    ReplyDelete
  29. Hvala svima puno na lepim komentarima, zaista mi mnogo znače :)
    Pozdrav

    ReplyDelete
  30. prva fotka. ajme. zelena. cipele... majica... torbica. moje! divota. sline mi krenule :)))

    A sad ozbiljno. super ti je tekst. osim sto se lijepo odjevas, super pises :) sto sam htjela reci?! a da! moram priznati da ne volim trendove, u vecini slucajeva. racimo, Lita cipele. onak, zbljuv. al to vec znas jer si procitala manifest :) drugo, pastelne boje.. ok, kuzim ja da su se potrefili polozaji planeta da je mars u ovnu i da lav ne zna sto ce pa su se svi dizajneri dogovorili da ovo proljece svi licimo na bombone, ali ja bas necu! necu i necu! nisam ljubitelj tih boja jer imam iznimno blijedu kozu, narancastu kosu i kad stavim an sebe pastelno, koma izgleda. ali se redom divim editorijalima na istu temu. al opet ima i trendova koji su mi fora i kojima udovoljim zato jer mi je to lijepo i želim to nositi.
    Suma sumarum je u svakom slucaju ta da uvijek podrzavam originalne i kreativne individue kooje iskombiniraju divote da ti pamet stane. najlakse je poharati 2-3 ducana i natrpati na sebe trendovske komade... eto ja muku mucim naci nesto ne pastelno ovih dana... nije da ima i toga u ducanima...al eto... odjece nikad dosta...

    ReplyDelete
  31. mi,kao blogeri,smo daleko pogodjeniji tim bombardovanjem trendova,trebamo to da pratimo,gledamo,znamo...i kad ne zelimo,uvek smo suoceni s tim...a previse informacije nije dobro,zato ja nikad nisam nio pratila trendove,samo kad mi treba za neki interjvu sada,hahahha,priznajem glsno,zbunis se,izgubis sebe,ono sustinkotvoj ukus se pomuti s milion slika ,ne uvek dobro,u glavnom lose...i zaista mislim da smo mi navili na taj pravac zapadne klime da ako bi okrenuli,mi se nikad ne bi snasli,kada kazem mi,mislim na masu,ne na pojedince,oni me nikada nisu brinuli...
    meni je toliko sareno cvece i boje generalno dozlogrdilo da mi je ceo garderober monohroman ove godine,ponovo,sem cipela,uvek ih volim u crvenoj,tirkiznoj i zutoj pod obavezno :))))

    ReplyDelete
  32. Odlican tekst, slazem se u potpunosti sa tobom,ja sam odusevljena vec 15 dana sa novim prolecnim kolekcijama, i ovim bojama koje su zaista prelepe, ali isto tako sam jako nervozna jer je vreme jos uvek lose, i sigurno necemo moci jos nekih mesec dana da pronesemo sve to sto je trenutno aktuelno.. i ja sam na fb-u,i na blogu,izbacila neke fotke, na polyvore jos uvek nisam stigla da izbacim nesto u pastelnim bojama, ali sada kada razmisljam sta meni sve od toga treba, ja zaista ne znam, jos sada citam ovaj tvoj tekst, i vidim da je to kod mnogih problem.... no dobro, to je posledica svih nas sto volimo fashion i zaludjeni smo toliko da nas sve zanima unapred :))
    Poseti moj blog ako zelis,http://secretsofstylists.blogspot.com/
    mada ja nisam toliko aktivna kao vecina blogerki, nemam za sada puno vremena...

    Hej, da ne zaboravim, poznato mi je bilo tvoje ime, i setila sam se polyvora, i da sam ranije pratila tvoje radove, da si i ti dobila nagradu zlatare Andrejevic, za onu kreaciju Luxenter nakit, ti si bila I a ja II mesto po lajkovima..
    Uh, ala sam se ja raspisala :))) pozz

    ReplyDelete
  33. odlican post, u potpunosti se slazem..
    prezasicenost nikada nije dobra..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...