Saturday, February 4, 2012

Less is more

Možda i jedno od najsažetijih modnih pravila ikada - Less is more iliti manje je više. Jednostavno čak i u svojoj fiozofiji. Savršeno jasno i precizno.
Iako fraza nije potekla iz mode, lako se može primenti jer je jedno od onih univerzalnih pravila koje važi za sva vremena i sve oblasti. Prvi put je zabeležena u predivnoj poemi  Andrea Del Sarto davne 1855. godine, ali nam je svima poznatija zahvaljujući arhitekturi i minimalističkoj filozofiji Ludwig Mies van der Rohea, koji je izvršio snažan uticaj na arhitekturu dvadesetog veka držeći se principa savršene jednostavnosti. A koliko je univerzalno i primenjivo pravilo biće svima jasno ako se setimo i Ajnštajntovih reči (volim tu izreku, iako nije modna):
"If you can't explain it simply, you don't understand it well enough."

Naravno, i mi u Srbiji konja za trku imamo, ali malo nezgodnog i pravog kontraša, koji kaže zašto jednostavno kada može komplikovano. Istina, niko ovu frazu ne korsisti u modnom kontekstu, ali ume ponekad da zaluta i pronađe put i u taj svet. Izgleda se uvukla u naš genetski kod, zajedno sa kontriranjem, pa sve mora da dobije komplikovaniju interpretaciju.




Nekada mi se čini da jendostavnost podcenjena. Često joj se neopravdano pripisuje dosada. Ima onih koji je smatraju nezanimljivom, nedovoljno interesantnom, te kad god to mogu govore da je nešto previše jednostavno. Međutim, u velikoj su zabudi jer kada je u pitanju jednostavnost stvari ipak nisu tako jednostavne. 

Ako bih pokušala da definišem jednostavnost rekla bih da je to harmonična, smislena celina sačinjena od minimlnog broja elemanata, koja kao takva u estetskom smislu prija oku. Celina kojoj ništa ne treba ni dodati ni oduzeti. Jedna od možda najlepših izreka vezanih za jednostavnost je i Da Vinčijeva, svima nama dobro poznata:
"Simplicity is the ultimate  sophistication."

Možda je na prvi mah kontradiktorna jer spaja jednostavnost, kao odsustvo kompleksnosti, sa sofisticiranošću koja u sebi objedinjuje stil i dozu luksuza, ipak sugeriše da je to dobro promišljena i odmerena celina do koje se dolazi usavršavanjem i težnjom za savršenstvom, koje zapravo i spaja na prvi pogled nespojivu jednostavnost sa sofisticiranošću.

Kada se sve to prevede na polje mode i  konkretno oblačenja, postavlja se pitanje kako pronaći tu dobro odmerenu celinu, kojoj ne treba ništa ni dodati ni oduzeti, koja je efektna i harmonična, i koja prija oku. Najjednostavniji način bi mogao biti sledeći:
  1. Sakupiti sve što može doći u obzir kada je u pitanju jedna modna kombinacija,
  2. izabrati ono što je neophodno,
  3. sve ostalo eliminisati i ostaviti za neku drugu kombinaciju,
  4. a odabrane komade stilizovati na način koji najbolje odgovara raspolženju i ličnosti.
  5. Uz bonus dodatak! Naglasiti jedan segment (nakit, dezen, jedan komad odeće...)
Neko bi sada mogao reći kako se na ovaj način ugrožava kreativnost, sputava eksperimentisanje i ograničava modni izraz. Možda tako deluje na prvi pogled, ali zapravo ako se setimo najefektnijih modnih momenata, to su upravo oni dobro odmereni. Verujem da su nastali upravo na takav način, traženjem pravog broja pravih stvari. Primera radi, dovoljno je samo reći mala crna haljina i Audrey Hepburn. Jednostavnost u svom najlepšem izdanju, zar ne?





34 comments:

  1. Sjajan post! Ranije nisam shvatala parolu "less is more", ali sto sam starija sve cesce je se pridrzavam.

    ReplyDelete
  2. Odlican post i tema za duzu polemiku. Nekada sam bila u fazonu nikad dosta nakita i razlicitih dezena na sebi, nesklad i sve tako...a kako sam starija sve vise naginjem jednostavnosti. Tako po prvi put nosim crne i bele stvari, sve manje gomilam nakit na sebi itd. Sve u svemu post fenomenalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ne znam, nikada nisam bila u tom fazonu. doduše ja jednostavnost ne svodim samo na crno i belo, i sa bojama je ona moguća, u principu stvar je dobre mere i krejnjeg rezultata koji je skladan ..

      Delete
  3. Mnogo volim ovakve (tvoje) postove! Odlican text! :)
    Zlatno pravilo lepoto- MANJE JE UVEK VISE! Jednostavnost u ponasanju i oblacenju je najotmenija! Postujem svaciji stil, volim da vidim sarenilo i ponekad da budem ekstravagantna, opet sve to zavisi od raspolozenja! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. trebala sam da napravim i neke setove i kombinacije, sad tek vidim, pošto smatram da je moguće postići jednostavnost i uz dezene, samo da ih nije previše i da ima smisla to kako se kombinuju, na dosta blogova ima devojaka koje i pored šarenog dezena imaju jednostava ali efektn look :) hvala, drago mije da to čujem :)

      Delete
  4. ja se slazem s tim da je manje vise, uvijek pali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. skoro uvek, nažaost ima onih i koji i tada umeju da omanu, ali da u usuštini trebalo bi da uvek upali :)

      Delete
  5. nadam se da ću jednom doći i do toga da mogu sklopiti prefektnu basic kombinaciju bez suviše detalja.. ja si ne mogu pomoći.. volim šareno, vez, detelje, nakit ..dosta nakita iskreno ..i nekad to sve zajedno, i dobro se osjećam u tome ,zasad mi je sasvim ok , ali nisam beznadežan slučaj :D mogu se npr. zamisliti u crnoj haljinici i crnim cipelama koje bi morale biti savršene kao i frizura i make up ..možda neke male dijamantne naušnice i to je sve, eto to mogu zamisliti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kao što već rekoh, jednostavnost može biti i obojena, ali sa pravom merom, za to treba osećaj,i kod tebe se mogu pronaći takve kombinacije, iako možda toga nisi ni svesna :)

      Delete
  6. odlican post...trudim se voditi parolom "lees is more" i zaciniti to nekim zanimljivim detalje...

    ReplyDelete
  7. Ja se slažem sa tobom, ali nekim osoba jednostavno dobro stoji, ja kada vidim atlantic pacific sa svim onim narukvicama iduševim se, dok na sebi ne bih mogla da ih smislim jer se ne osećam prijatno :)
    Doduše, leti sam i ja u "sve mi boje lepo stoje" i "sve svoje sa sobom nosim" :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ali zaboravljaš jednu stvar, ona ima tu neku magičnu formulu da uvek postigne pravu meru, i pored neverovatnog broja komada uvek napravi savršen sklad, ali sem nje, malo kome to uspeva tako efektno...

      Delete
  8. bravo! slicne smo u tome! sada sam odusevljena kada svoju kombinaciju za izlazak, posao i sl smislim u momentu, znam da bi samo par stvari ukobinovala i da ce tako jednostavno izgledati najbolje, time vodjena pokusavam da vise ne kupujem previse odece koja se gomila i gomila, nego da je bude manje a da kupujem unapred osmisljene kombinacije pre svega jednostavne

    ReplyDelete
    Replies
    1. time se i ja vodim uglavnom, da se nešto može dobro kombinovati... :)

      Delete
  9. I think that the real chic is to match few pieces in a elegant way, nevertheless
    I dare to say that in some particular women "more" is not too bad !
    Not for everyone for sure ....when I see Atlantic Pacif ...I like the style so as Viviana Volpicella ... and few other ....
    For sure taht's is not my cup of the .

    ciao ave

    ReplyDelete
    Replies
    1. I agree with you, she knows how to do it right, but sometimes she also has "less is more" looks.

      Delete
  10. Hmmmm.... U projektovanju se uvek vodim tom recenicom... U oblikovanju enterijera kako kad... najcecse kombinujem dve krajnosti! A u oblacenju.... hihihhih... vec znas! :) Vise je vise! :))

    ReplyDelete
  11. bas mi se dopao ovaj post :-)) sa godinama sam pocela da tezim jednostavnim i jasnim formama kao i jednoj dominantnoj boji:-)

    ReplyDelete
  12. Sjajna parola koje se treba pridrzavati
    ali je dozirati zajedno sa more more modnim eksperimentima
    kljuc je u doziranju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. upravo to, s rezltatom da nešto nije suvišn i nepotrebeno :)

      Delete
  13. amin!:) samo se neki ovog pravila bukvalno pridrzavaju, pa idu u minicima i sorcicima po ovom snegu. Salu na stranu, klasicno i najlepse ce uvek biti i ostati minimalno i svedeno!:)

    ReplyDelete
  14. tajna male crne haljine je bila licnost,osoba koja ju je nosila...kada ja,ti ,bilo ko ko jos nije shvatio da odelo cini covek koji ga nosi,a ne dezen koji se nosi onda ce izgledati dobro,skladno ukusno....tj poradite na svojoj licnosti,i sve ce se uravnoteziti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudro zboriš, kao i uvek :) naravno da se ličnost podrazumeva, a i ono, biti u skladu sa istom, ali reko da ne dužim i ostavim nešto za drugi put ;)

      Delete
  15. I adore it! :)

    http://style-trigger.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. Hehe, pa meni cak i na blogu u onom delu "about me" pise more is more xD
    Na stranu to, volim na drugima da vidim dobar jednostavan outfit, samo sto, posto je poenta je u pravoj meri (jer preterano jednostavno bez neke poente je zapravo obicno) mnogi ne umeju da odmere pa to ispadne dosadno, ili su mi te osobe zapravo dosadne (da se nadovezem na Elenin komentar). Ne znam stvarno... Volim puno detalja, puno boja, isprobavanje neceg novog s vremena na vreme :))) nisam bas najpozvanija da govorim o jednostavnosti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, znam ;)
      kao što rekoh, da ništa ne fali i da ništa ne treba oduzeti :)

      Delete
  17. This pictures is amazing!

    http://thestyleattitude.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...