Wednesday, March 18, 2015

Homemade marshmallow

Bez velike najave i puno priče, lagano poput vazduha koji ispunjava ovu poslasticu blog LoveStyleMagic postaće bogatiji za jednu ukusnu rubriku. Ideja je  da na ovim stranicama  sačuvam neke interesantne recepte koje rado pripremam, a sve to iz dva vrlo praktična razloga. Prvi podrazumeva one situacije kada se udruže odsustvo kulinarske inspiracije i nedostatak vremena za eksperimentisanje. A drugi se odnosi na situacije kada je potrebno podeliti recept sa prijateljima, naročito u slučaju kulinarskih eksperimenata koji su dali dobre rezultate. A da ne zaboravim to da su fotografije hrane nešto čemu ne mogu odoleti. 
Kako sam od onih što u kuhinji od mernih instrumenata koriste isključivo čula, preciznost će biti pravi izazov i zato za početak biram jedan super precizan i isproban recept koji sam pronašla na blogu talentovane sugrađanke Renate koja vodi blog Sugar Journal by Rendži. A uz to marshmallow je pravi maneken među slatkišima te je odličan uvod u ovo poglavlje bloga.


SASTOJCI:
2 želatina
360 kristal šećera
250ml hladne vode
120 g šećera u prahu
60 g gustina
aroma jagode, vanile, tj. po želji
1/4 kašičice soli
ulje

Priprema 
  1. Polovinom  vode preliti želatin i ostaviti da nabubri. Drugu polovinu vode sipati u  šerpu i u nju dodati kristal šećer. Vodu sa šećerom kuvati desetak minuta, tj dok se šećer ne otopi, uz povremeno, lagano mešanje kako šećer ne bi zagoreo. Proces je gotov kada šećerni sirup počne da ključa.
  2. Dok pripremate sirup, potrebno je pripremiti tepsiju u koju ćete sipati gotov marshmallow. Tepsiju obložiti celofanom. Pomešati šećer u prahu i gustin i tom mešavinom posuti dno tepsije. Korisiti samo onoliko koliko je potrebno da lepo prekrije dno, a ostatak je namenjen za posipanje isečenog marshmallowa.
  3. Kada se dobije šećerni sirup u njega dodati pripremljen želatin i so. Mutiti mikserom oko 15 minuta, prvo lagano pa postepeno ubrzati kako masa bude postajala sve čvršća. Pred kraj ubaciti željenu aromu. Ja sam koristila aromu jagode koja je pored ukusa dala i nežnu roza boju.
  4. Kada je masa umućena sipati je u tepsiju. Špatulom koja je premazana uljem izravnati površinu. Količina koju sam dobila je dovoljna za veliku kvadratnu tepsiju. Nakon što se ohladi (minimalno šest sati, a može i više) iseći marshmallow po želji.
  5. Savet plus: pre sečenja površinu lagano posuti mešavinom šećera i gustina kako se ne bi lepila za prste i nož. Koristiti oštar nož. Da bi ivice bile što ravnije nožem pritiskati od gore na dole, umesto povlačenja ka sebi jer to može napraviti reckave i neuredne ivice. Uostalom, isprobajte, možda postoji još neki zgodan način.
  6. Isečen marshmallom obložiti pripremljenim šećerom u  prahu kako se ne bi lepio i kako bi dobio prepoznatljiv mat izgled. Čuvati u zatvorenoj kutiji, ako je uopšte moguće sačuvati ga.
Uživajte!!!

P.S.
I zaboravite na brojanje kalorija i osećaj krivice zbog ove šećerne bombe jer vas u sledećem kulinarskom postu očekuje jedna super jednostavna obrok salata. 

Photos: Dubravka G.

10 comments:

  1. joj ovo je predivno :) mnogo su lepe slike, a recept isprobavam prvom prilikom :D <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obavezno probaj! Jednostavnije je nego što deluje! :)
      Hvala!

      Delete
  2. Super, bas mi je drago da si uvela ovu rubriku ;) Nisam ih nikad pravila, moram probati!

    ReplyDelete
  3. Ne mogu da opišem koliko mi je drago što si sledila Renatin predlog. Obožavam je. Moram priznati da su ispali savršeno :)

    ReplyDelete
  4. Jao super. Nisam jos radila marshmallowe, al sam u zadnjih tjedan-dva pokupila par recepata za njih s interneta. Probat cu ih napravit ovaj vikend.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...