Monday, February 20, 2012

Coco Chanel's apartment

Ponedeljak, savršen dan za početak nečeg novog, zar ne? Iako mu se obično pripisuju negativne asocijacije vezane za početak radne nedelje, ipak mu treba dati priliku, započeti neki novi projekat, ili ako ništa drugo pronaći neki novi, drugačiji san koji bi ostatku nedelje dao vedrije boje i sam ponedeljak učinio zabavnijim. Nisam od onih što ne vole ponedeljak, utorak mi je ipak teža boljka, ali ću rado iskoristiti priliku i započeti novu rubriku, baš na ponedeljak, jer tako treba, kažu valja se.

Pa da krenemo... Oni su slavna imena i legende modnog dizajna, a ovo su njihovi stanovi. Za počeak, biram Coco, gotovo prirodno, izbor pada na nju. A onda sledi izenenađenje! Jer rekla bih da smo svi previše navikli na crno belu jednostavnost i klasiča izgled koji se vezuje za njeno ime. Njen apartman je sve samo ne jednostavan i sveden. Raskoš i bogoatstvo detalja su prisutrni i u najmanjem kutku. Kombinacija zapada i istoka, začinjena Parizom, pomalo nadrealna, ali u potunosta magična, osvaja u gotovo jednom dahu.



Tu su legendarne stepenice sa ogledalima, na kojima je pratila svoje revije i  koje su joj omogućavale da skrivena od tuđih pogleda uhvati reakcije svih posetilaca, novinara i klijenata. Zatim lustrer od kristala, jer je verovala u njihovu isceliteljsku moć. Naravno pravljen po narudžbini, što je bio slučaj sa većinom nameštaja koji je posedovala. Naime, mnogi komadi su pravljeni po njenoj ideji i u skladu sa njenim zahtevima. Primer je i sofa sa prve fotografije koja je morala ispuniti kriterijum komfora i udobnosti, zbog čega je Coco zahteva da bude presvučena antilopom, što je veoma radikalna ideja za period u kome su svi mahom preferirali svilu ili somot. Aplauz za nju, jer je stvorila još jednu od onih retkih stvari koje su ispred svog  vremena, i za sva vremena.

Coco je bila veoma sujeverna, o čemu svedoče amajlije i različiti simboli u njenom stanu, koji su osim što su veoma dekorativni, imali i zadatak da je danonoćno čuvaju i štite. Tu su figurice lavova, simbol njenog horoskopskog znaka, zatim par jelena, žabe sa otorenim ustima kao simbol ljubavi, zdravlja i blagostanja. Tu je i pšenica kao simbol prosperiteta i napretka, i cvet kamelije koji u Japanu simolizuje čistotu i dugovečnost i predstavlja jedan je od bitnih motiva u njenom radu.

Photos: The Coveteur


Interesantno je da u apartmanu ne postoji spavaća soba. Coco je izabrala da ga isključivo koristi za rad i zabave, a noći je provodila u blizini, u hotelu Ric.

Njen apartman predstavlja pravi miks stilova, pomešanih u savršenoj meri koja prija oku. Ko bi rekao da klasičan nameštaj u francuskom stili, tako dobro izgleda kada ga prate japanski motivi. Sudar istoka i zapada sa fenomenalnim ishodom. Jer kako bi drugačije moglo i biti kada neko kao što je ona stvara svoju magiju.



******

Prošla nedelja je bila u znaku blognagrada. Ovom prilikom želim da se zahvalim divnim devojkama, Mini sa bloga Diablog i Nataši sa bloga Embarace of fashion, (obavezno posetite njihove blogove ako već niste). Hvala vam na lepim rečima i što ste se setile i mog bloga, ulepšale ste mi dan i veoma me iznenadile :)










33 comments:

  1. jednog dana sredicu ovako svoj stan

    ReplyDelete
  2. ja nju nekako i ne bih mogla da zamislim u jednostavnom enterijeru.... i od zapada i od istoka je uzela najbolje i to savrseno izmesala... a staklene stepenice su mi oduvek omiljeni detalj :)

    ReplyDelete
  3. Nema na cemu! ;) Super mi je nova rubrika... Samo tako nastavi...
    Sto se tice ovog stana, hmmm... Malo je previse za mene! Ima genijalnih detalja, poput stepenica, ali nisam sigurna da bih uzivala u tom domu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. uh da, te stepnice su sjajne, i kad njih vidiš ne očekuješ u nastavku ovoliko detalja i svega, kad ono, bum, iznenađenje :)

      Delete
  4. hehe, sad imas i od mene jednu!
    post je sjajan!

    ReplyDelete
  5. so gorgeous and classically beautiful!

    http://kc-citystyle.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. predivno!<3 svaki detalj mi se sviđa!

    http://myfashionnook.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. e da,ja nisam shvatila sta je sa tim nagradama...

    minimalna u garderobi ,al u enterijeru suprotnost... ja ne mogu da obitavam u prostorima koji se prepuni namestaja i boja,gusim se... kayu da je poveyano sa horoskopom...

    ReplyDelete
    Replies
    1. upravo me to i oduševljava, ta neverovatna razlika:) da, umeju malo da guše! Šta si u horoskopu? doduše,meni je ovaj nejn izuzetak, jerme intrigira i želim da uočim svaki mogući detalj :)

      Delete
  8. Već sam gledala ove fotke na netu i sad sam se iznova oduševila... a tako si lijepo napisala post i još ljepše dočarala Coco uz ovaj tekst :)

    ReplyDelete
  9. Koliko predivnih detalja.Oduševljena sam:)

    ReplyDelete
  10. Bas mi se dopada ova nova rubrika na blogu:-) bas je lep i stilski otkacen njen apartman a prija za gledanje:-) cestitam za blog nagradice :-))

    ReplyDelete
  11. BRAVO za novu rubriku, jako mi se dopada!!
    Odličan tekst, fotografije, sve... a želim jednu sofu kao na prvoj ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. jao i ja, kada sam je videla, taman su mi se poklopile kockice da baš takvu želim i trebam :) još samo da nađemo nekog ko ume to i da napravi, jer ovakva i te veličine nema gde da se kupi :)

      Delete
  12. Ovako sam nesto i zamisljala njen apartman...Kako divan luster! :)

    ReplyDelete
  13. Perfekcionista Coco... I Karl koji zna kako da dosledno nastavi njenim stopama!

    ReplyDelete
  14. Nisam ni mislio da jedan takav um moze da zivi u haosu i neskladu. Savrsena je bila i ostace doveka! :)

    http://style-trigger.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. This is wickedly gorgeous! Everything seems like a dream, from the decors to the classic elegant ambiance. Wish I live in here.
    buy star wars account

    ReplyDelete
  16. ovo izgleda fenomenalno, samo je ona mogla ovako da spoji nespojivo. svidja mi se nova rubrika :)

    ReplyDelete
  17. Boje su tople i izgleda baš kao topli dom, iako je malo raskošan.
    Sviđa mi se ovaj stil, ali za sebe bih ipak izabrala nešto svjetlije, sa više bijele i sa skromnijim namještajem :)

    ReplyDelete
  18. Moram priznati da je ovo previse za mene :D Svidjaju mi se neki detalji,ali u principu mi je mracno.

    ReplyDelete
  19. Tek sada vidim ovaj post, slazem se da su boje malo mracnije, i pojedini detalji, ali ima vise stilova, po meni je najbolji i najelegantniji onaj stil stepenica, i lustera kristalnih, to mi je nekako Baroque stil,i ja to bas volim...
    p.s. da imala sam dva cvetica na polyvore :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...