Wednesday, September 14, 2011

Rodarte vs Van Gogh


photos: fashiongonarogue.com & varios sites

Šta se desi kada se spoji umetnost i visoka moda? Svojom kolekcijom za proleće/leto 2012 sestre Mullevy za Rodarte su oživele pokret u svima nama dobro poznatim remeg delima.
Prepoznatiljiv i dinamičan porez četkicom, intenzivene, gotovo žive boje, i čuveni motivi poput suncokreta, čempresa, irisa i trešnjinog cveta preneseni su na tkaninu. 
Ne mogu još uvek da definišem moju reakciju, nedostaje oduševljenje, ne zato što izgleda loše, daleko od toga, ali smatram da ako je nešto inspirisano nečim, onda to treba da bude upravo to, inspirisano nečim, a ne doslovno preslikano. 
Van Gogove slike su u meni oduvek budile neku neobičnu zanteresovanost i snažna osećanja, čak mi je to bila tema maturskog rada u srednjoj školi :) znam de me niko neće pitati za mišljenje, ali generalni utisak  mogu da svedem samo na jednu rečenicu: Dela određenih ljudi su suviše velika, da svaki pokušaj odavanja priznanja istima kroz druga dela inspirisana njihovim radom je suviše slab i nedostojan originala, bez obzira na dobre namere kojima je podstaknut. 
I da, baš bih volela da vidim ko će nositi ove haljine, nadam se ne neka naprasno umetnički prosvetljena persona iz Holivuda, jer to bi bilo nekako otužno...






21 comments:

  1. slazem se stobom makar moram reci da neke haljine stvarno i nisu toliko lose i mislim da cemo neke i gledat na crvenom tepihu!
    odlican post :)

    ReplyDelete
  2. Zanimljivo, ostala sam slicnoga dojma nakon gledanja slika cak i prije nego sto sam procitala tvoj komentar. Nekako... Ne znam. Nisam odusevljena.

    ReplyDelete
  3. Meni se ovo jako svidja :)Obozavam Van Gogh-a i ovo je odlican projekat.Ne volim popularizovanje odredjenih umetnosti kroz druge umetnosti,ali ovo je ipak ostavilo utisak na mene.

    ReplyDelete
  4. kao sto si rekla, inspiracija je ok, ali doslovno preslikavanje je vec malo bezveze... doduse, neki komadi mi se jako svidjaju

    ReplyDelete
  5. Moze da se posmatra i iz drugog ugla.Mozda sada te ne bas umetnicki osvescene persone nauce nesto novo:)

    ReplyDelete
  6. Pretposlednja slika, haljina desno - ja sam se zaljubila!
    Šta znam, složila bih se sa tobom, moj utisak je da neke stvari jednostavno ne treba dirati, i koliko god iz najbolje namere to bilo, odavanje poštovanja velikim umetnicima, nekako stičem drugačiji utisak. Što opet ne znači da mi se neke kreacije ne sviđaju :D

    ReplyDelete
  7. Meni je ovo baš lepo, posebno kreacije sa cvetom irisa!
    Prosto divno!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  8. Joj, ne znam. Ne volim da se u neke stvari dira, jedna od njih je Van Gogh i njegova umjetnost... Tako da, slažem se sa tobom!;)

    ReplyDelete
  9. osim haljine na trećoj slici (koja je divna ) ostale su bezveze, ne sviđaju mi se krojevi i previše su "nadžidžane" za moj ukus i da nije taj print koji jeste, a što se tiče printa slažem se da je malo preofiran i da je jedna stvar biti inspirisan nečim a sasvim druga samo to preslikati.

    ReplyDelete
  10. ne volim ovaj print ali kao ideja i inspiracija je odlicna..

    ReplyDelete
  11. sjajn! NY je totalno prigrilio art kao modnu inspiraciju :)

    ReplyDelete
  12. So cool. Love this post.


    GTBB,
    http://badjoan.blogspot.com
    http://cookingjoan.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. predivno!:) U pravo si, ovo bolje direktno u muzej nego na crveni tepih!:)

    ReplyDelete
  14. Ocekivala sam nesto drugacije od njih...poslednje dve haljine kao da su Chanel a ne Rodarte...

    ReplyDelete
  15. Odlican post!I odlicna je njihova inspiracija..:)

    ReplyDelete
  16. I posle moda nije umetnost! Magicno...

    http://soupandfish.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. i like some of the pieces i just wish the make up was different!

    http://kc-citystyle.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. moda i umetnost, vecito preplitanje ...super za realizaciju, ali dosta modela mi se ne dopada moram priznati ...nekako me podsecaju donji delovi na krep papir :)

    ReplyDelete
  19. suncokreti <3, ova zadnja desna haljinica mi je predivna <3

    ReplyDelete
  20. Beautiful pieces of art all this dresses!!!!!!

    Veronica

    http://bittersweetcolours.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...