Thursday, August 18, 2011

Kids and fashion???



photos:  fashionising.com

Ne znam kojom rečenicom da započnem teks, svašta mi se mota po glavi, uglavnom pitanja....
Da li su vam poznate ovi editorijali? U pitanju su (redom) Parisko izdanje Vogua za decembar2010/januar 2011, Miu Miu i Marc Jacobs kampanje za jesen/zimu 2011/2012, od kojih je definitivno editorijal iz Voga najupečatljiviji. Thylane Lena, devojčica i Vogov model je imala smao 10 godina kada je nastao editorijal (a pored nje je učestovalo još nekoliko njenih vršnjakinja), dok Elle Fanning (za Marc Jacobsa) i Hailee Steinfeld (za Miu Miu) imaju samo 13 i 14 godina. A donja granica za bavljenje modelingom je 16 godina!
Neverovatna mi je ta potreba za senzacionalnošću, utrkivanje ko će izazvati veći šok i privući veću pažnju na sebe i svoju kampanju. Zar ionako već premlade manekenke, sa svojih dvadesetak i manje godina nisu dovoljno mlade? I dok se svi zgražavamo nad američkom emisijom Toddlers & Tiaras, velika modna imena smisle da je ok napraviti isto to samo pod svetlima sjajnijih reflektora, sa boljim i trendi komadima odeće, preskupim nakitom, i upakovati u pakovanje sa velikom mašnom na kojoj piše KAMPANJA ZA TU I TU SEZONU.
Svi kao deca želimo da što pre odrastemo i okusimo svet odraslih, što je definitivno želja sa kojom je lako manipulistai i koristiti je, ali čemu? Zarad većeg tiraža ili bolje prodaje, različitosti i kvazi originalnosti?
Svašta bih još mogla reći, ali bolje da vas ostavim sa vašim pitanjima i mislima, zna da ih i sami imate dovoljno na ovu temu.



25 comments:

  1. Jesu sjajne, ali nije tema o tome... Mnoge "koleginice" bi mogle da im pozavide, naročito Leni, ali je preterano i uvrnuto, i definitivno za veliki znak pitanja...

    ReplyDelete
  2. Meni ovo izgleda kao kampanja za sirenje pedofilije.

    ReplyDelete
  3. Meni se dopadaju editorijali :) Naravno da deluje malo bolesno,gledati decu u ovom izdanju,ali to se ne moze spreciti,danas se tako diktiraju trendovi i dovoljno je da samo neko pusti nesto ovakvo u promet,ostali kopiraju.Sve se brzo siri...

    ReplyDelete
  4. zarad višeg cilja koji je nama sasvim nepoznat. :)

    ReplyDelete
  5. masovnos nije opravdanje, pogotovo kada se ovakva stvar uzme kao trend, jer nijedno dete ne zaslužuje da bude tretirano kao trend i nečiji komercijalni proizvod...

    ReplyDelete
  6. meni je editorijal ok, djevojčice se igraju sa maminim stvarima..kao što sam se i ja, samo me nisu slikali. Toddlers & Tiaras je sasvim drugi par rukava, meni osobno ne usporedivo sa ovim, sablasno i negledljivo..

    ReplyDelete
  7. I really not agree with these campaign!

    ReplyDelete
  8. Meni je isto kao T&T sablasno i ovo Vogue izdanje. Mi se sve jesmo igrale sa maminim stvarima, i šminkale, ali niko ne može reći da j ovo isto tako. Misli li neko da se Lena pitala išta hoće li biti obučena ovako ili onako? Da li shvata u kakvim pozama je slikana? Jer, to nisu nevine dečje poze, to su, bez imalo preuveličavanja seksi poze. Mene niko ne može ubediti da je okej i normalno da dete od 10 godina bude uslikano u takvim pozama.

    Hailee i Elle mi nisu toliko strašne, jer na njihovim slikama nije u prvom planu izražavanje seksualnosti.

    ReplyDelete
  9. these girls are stunning!! they have a good future in fashion , i think....lovely blog!!

    ReplyDelete
  10. Stvarno je previse!To mi je takva zloupotreba dece zarad marketingskih trikova i veceg publiciteta!Ionako su deca sve naprednija,devojcice sa 14,15 postaju modeli a ako se granice budu ovako pomerale koje vreme ostaje da deca budu deca?

    ReplyDelete
  11. love the ones of hailee and elle so beautiful!

    http://kc-citystyle.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. djecu treba pustiti da odrastu,ne krasti im djetinjstvo...u sta ce se ta djeca sutra pretvoriti?? da su model za djeciju odjecu,ok,neka ih u ovom modnom svijetu,ali ovo je bolesnoo!!!

    ReplyDelete
  13. nije mi prijato za oko, ako su deca u pitanju makar neka bude slatko, a ovo mi je malo ozbiljno...miu miu je nekako na slatkoj strani i to mi je ok...

    ReplyDelete
  14. Jeste da su devojcice preslatke, ali mi je ovo stvarno degutantno... ne znam čemu... :(

    ReplyDelete
  15. amazing photos!!!! Love it!
    xx Ilka
    http://ilkavontorok.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. uf.. tema o kojoj bi se do sutra moglo raspravljati.. slažem se sa curama da mi je npr. Toddlers & tiaras nešto najstrašnije.. te mame su isfrustrirane debele seljanke koje koriste svoju djecu da zarade lake pare i usput od njih prave razmažena čudovišta.. a ni ovo nije daleko od toga. Inače sam jako liberalna ali kad su u pitanju odrasli koji su dovoljno zreli da odlučuju šta će biti i tu mi ništa ne smeta ali kad su djeca u pitanju mislim da treba uvesti neki age limit za ovakve stvari.

    ReplyDelete
  17. Umjestnost i moda nemaju granice ali mi nije jasno da ne postoje kada su u pitanju maloljetna djeca! Od ovakvih editorijala mogu imati više štete nego koristi!


    FASHION IMPERATIVE is inviting you to take part in our first giveaway which you might like!

    hugs and kisses by Mani.

    ReplyDelete
  18. iako lepo izgleda, ipak je ovo horor...

    ReplyDelete
  19. Hi! i am not agree that kids go to fashion... looks no nice

    and love your blog

    ReplyDelete
  20. While I think 10 is probably too young, I think both Hailee Steinfeld and Elle Fanning look very pretty but also appropriate for their ages.

    stylebymj.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. Uzasno je. Treba zabraniti ovakve stvari. Uf, bolje da prestanem da kucam, zaista me razbesnjuju ovakve slike

    ReplyDelete
  22. Evo me! Jooj, znam za ovo odavno, jeste da su one kao malo starije, ali je stvarno uzasno! Ovde su presli sve granice zaista! Mada mislim da je bilo dosta negativnih reakcija posle ovih editorijala, tako da cini mi se nisam vidjala slicne ponovo...

    P.S. Hvala ti sto si mi skrenula paznju za slovnu verifikaciju, ja sam bila ubedjena da mi je to na off jer i mene uzasno smara, narocito kad nemam kod sebe naocare za vid! :-*

    peculiarchick.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...